Rólunk mondták...

Rólunk mondták...

... 2021-ben

A magyar kultúra napja alkalmából az ÚJ Nemzeti Kamara Színház műsora
 
Pelsőczy László igazgató úr a Soproni Petőfi színházban vendégszerepel Németh László: Széchenyi című drámájában báró Jósika Sámuel szerepét alakítja.
A vele készült riportot hallhatják a következő linken:
 
Forrás: Harmadik csengetés - A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. podcast műsora

... 2020-ban

Két tagunk is állami díjat kapott
Pelsőczy László:
2019 októberében Pelsőczy László, színházunk igazgatója Művészi életpálya elismerésben részesült. Ezúton is gratulálunk neki!
 
Fazekas Lajos
Színházunk tiszteletbeli tagja 2020. március 15-én a MAGYARORSZÁG ÉRDEMES MŰVÉSZE DÍJAT kapta! GRATULÁLUNK ! Sok egészséget, és hosszú, boldog életet kívánunk neki!
 

... 2019-ben

9.tv - Heti Portré - Pelsőczy László
A bujdosó fejedelem
Magyarkanizsára látogatott

A bujdosó fejedelem Magyarkanizsára látogatott

Forrás: https://pannonrtv.com/rovatok/kultura/bujdoso-fejedelem-magyarkanizsara-latogatott

Rákóczi, a bujdosó fejedelem.
Ferencváros ajándék-előadása testvérvárosai részére

Forrás: http://www.ferencvaros.hu/index0.php?name=hir_191021_Rakoczi

... 2018-ban

Színházzal a magyarságért – Erdélyi Magyar Televízió
9.tv - Kultnegyed - A bujdosó fejedelem (Új Nemzeti Kamara Színház)
kozpont.ro - „Oda megyünk, ahová más színház nem jut el”

 

A magyar főváros pezsgő kulturális életétől 750 kilométerre, teljesen román környezetbe ágyazva élnek a mélyen vallásos moldvai magyarok, őrizik a legarchaikusabb magyar dialektust, közben meg a román nyelvű katolikus egyház elkötelezett hívei. Gyermekeik és unokáik román tannyelvű óvodákban és iskolákban tanulják a tudományt, a magyar anyanyelv órák látogatása nem kötelező, mégis közel 2000 gyermek és szülei érzik fontosnak, hogy intézményes formában is nyoma maradjon a gazdag moldvai népi kultúrának.

A román tannyelvű iskolákban tanító, többségükben nem is katolikus, hanem ortodox pedagógusok, csak látogatóba járnak a moldvai magyar közösségekbe. Eleve csendes vallásháború zajlik a térségben, éppen ezért fontos a katolikus egyházpolitika számára, hogy román ajkú katolikusokkal tudjon helytállni a terjeszkedésben anyagi korlátokat nem ismerő, többségében ortodox térségben. Az egymásra halmozódó ortodox ünnepeket a román pedagógusok tartják kötelező ünnepnapnak, a kötelező katolikus egyházi ünnepeken a gyermekek maradnak távol az iskolától. Természetesen ezek az egyházi ünnepek csak a csillagok és bolygók szerencsés együttállásakor esnek azonos napokra, úgy száz évente egyszer. Ennél kicsivel gyakrabban vannak úgynevezett „kulturális” rendezvények szervezve az általános iskolások számára. Ezek is kimerülnek a mágusok szerény bűvészmutatványaiban, amelyet csak szűk körben mutatnak be mindazoknak a nebulóknak, akik erre be bírnak fizetni.

A Moldvai Csángómagyar Oktatási Program tanítójaként örömmel szövetkeztem Usztics Mátyás tanár úrral, aki 2009. május 19-én első alkalommal gurult be Moldvába a Nemzeti Kamara Színház igazgatójaként, magyar nyelvű előadást hozva ebbe a régióba, ahol legkevesebb 50 éve nem volt magyar előadás. Az első turnét követte a második, aztán lett tavaszi és őszi turné, sőt testreszabott, a moldvai gyermekek számára is könnyen érthető, rövid mondatokból és a moldvai magyar szókincs alapján átírt előadás. Mindez rendszeresen és minden gyermek számára elérhetően, vagyis ingyen. Ahogy mondják Moldvában: tiszta heába!

Azóta már sok víz lefolyt a Szeretett, Usztics Mátyás befejezte földi szolgálatát, de a moldvai magyar tanulók egyetlen gyermekelőadása idén sem maradt el.

Pelsőczy László és az Új Nemzeti Kamara Színház csapata vasárnap érkezett meg hozzánk. „István király” elhozta maroknyi csapatát, Básti Andrea és Kovács Éva Rebecca vitézek kísérték el, a hintót Domán Attila hajtotta. Hétfőn bevettük a somoskai művelődési házat, ezt követően a Szeret-Klézse Alapítvány végvárában szórakoztatták a budai, klézsei és tyúkszeri gyermekeket szabadtéri színpadon. A kettedik napon Dumbravénben, majd Külsőrekecsinben volt előadás, erre eljöttek a Csík falusi tanulók is. Szeredán „Lábnyikból szeretetvel” üdvözöltük a nagy gyermekhadat, majd hasonlóképpen népes gyermekcsapat nézte végig Magyarfaluban is az előadást. Csütörtökön a lészpedi, rácsilai és pusztinai kis tanítványok örülhettek az előadásnak, másfél éves kis törpék is voltak az előadásokon. Pénteken a Lakatos Demeter moldvai magyar verselő találkozó gálaműsorának részeként, a 28 oktatási helyszínről összegyűlt, több, mint száz gyermek és oktató lehetett szem és fültanúja a verses-mesés összeállításnak.

Köszönjük szépen, Isten fizesse! És nem itt a vége fuss el véle, hanem szeretetvel várjuk vissza a végekre!

 - Márton Attila, lészpedi tanító bácsi

 

Tisztelettel a Budapesti Új Nemzeti Kamara Színház igazgatójának, Pelsőczy Lászlónak.

Az Új Nemzeti Kamara Színház turnésorozatának szeptember 24-e és október 3-a közötti erdélyi vendégjátékáról szeretnék méltató levelet írni, és azt a csodálatos élményt, amit nyújtottak, megköszönni!

Az Új Nemzeti Kamara Színház nyolc településen kilenc előadást tartott Maros megyében, és mindegyik előadást telt ház fogadta. Marosszentgyörgy, Gernyeszeg, Körtvélyfája, Mezőpanit, Marosmagyaró, Nagyernye, Sáromberke, Erdőszentgyörgy helységekben vitték színre és sikerre ”A bujdosó fejedelem” című történelmi előadást. A Kamara Színházat mindenütt lelkes, és nagyszámú közönség fogadta. Kilenc helységben több mint 1300 néző tekinthette meg az igen színvonalas, és e területen párját ritkító előadásokat.

Számunkra, az itt élők számára különösen nagy jelentőségű már maga a darab témája is. Ezt rendkívül érzékletessé tette az előadás rendezése, és a nagyszerű színészi játék. Így lehet közérthetővé, ugyan-akkor élvezhetővé, a néző számára is átélhetővé, elgondoltatóvá tenni az előttünk megelevenedő történelmet. Köszönettel tartozom a magam és kollégám, Deák György nevében, hogy végig követhettük a teljes erdélyi turnéjukat és segíthettünk a Budapesti Új Nemzeti Kamara Színháznak abban, hogy olyan települések is kaphattak vérbeli színházi élményt, ahol még ilyen, vagy ehhez fogható és kiállítású, nagyszabású színházi előadással még sohasem találkozhattak.

Köszönettel tartozunk továbbá, hogy az Arany–metszet című egyfelvonásos színielőadással is ellátogattak Erdélybe, és öt előadást szervezhettünk meg a színháznak V-VIII. osztályosok számára Körtvélyfája, Marossárpatak, a Marosvásárhelyi Sportiskola, Marosszentgyörgy és Nagyernye helységekben.

Tartalmas előadásoknak lehettek tanúi a gyerekek és a felnőttek egyaránt. Az ilyen élmények erősítik bennünk anyanyelvünk és nemzeti kultúránk megtartását, nemzeti egybetartozásunk érzetét!

Minden település visszavárja a Budapesti Új Nemzeti Kamara Színházat, és köszönetüket fejezi ki Önnek és a színház valamennyi tagjának.

Tisztelettel:

Kádár Barna Zsolt

Kulturális Referens