Igazgatói köszöntő

Igazgatói köszöntő

MEGKEZDTE MŰKÖDÉSÉT AZ ÚJ NEMZETI KAMARA SZÍNHÁZ

Tisztelt Közönség, Kedves színházunk iránt érdeklődők!

Talán némi csodálkozásra adhat okot egy olyan színház működése, amely nem elsősorban az anyaországi közönséget célozza meg. Bocsássák ezt meg nekünk, de úgy érezzük, hogy a hajdani országrészek magyar ajkú lakosainak is szükségük van egy olyan színházra, amely kifejezetten bennük gondolkodik, számukra hoz létre színházi előadásokat, és amelynek rendszeres visszatérésére mindig számíthatnak.

Az ÚJ Nemzeti Kamara Színház ezt a célt tűzte ki maga elé, ugyanakkor természetesen a hazai közönség számára is szeretné megmutatni ezeket az előadásokat – hiszen úgy színesedhet a paletta. Bemutatóinkat azonban így is minden darab esetében itthon tartjuk, csak ezt követően indulunk turnéinkra! Tehát ahol igény van előadásainkra, itthon is szívesen megyünk a hívó szóra!

Színházunk 2018-ban három ún. nagy bemutatót tartott. Az első turnéra május végén indultunk. A Kárpátokon túli Moldvában, Csángóföldön szerepeltünk Vándor-mondóka című gyermekelőadásunkkal. A második bemutatónkat követő turnénkon A bujdosó fejedelem című előadásunkkal szeptember végétől találkozhatott Székelyföld közönsége. ARANY-metszet címmel Arany János életútját követhette végig a Partium és Erdély – elsősorban ifjúsági – közönsége októberi turnénkon.

Már tervezzük az ez évi feladatainkat, hiszen a 2019-es év Rákóczi-emlékév (fejedelemmé választásának 315. évfordulója), így szeretnénk kiterjeszteni turnéinkat a Kárpát-medence minél több településére. Ugyanakkor ez az év egyúttal Ady-emlékév is (halálának 100. évfordulója). Turnéinkon elsősorban rájuk emlékezünk.

Természetesen a turnésorozatból ezúttal sem maradhat ki Csángóföld, ahol is egy magyar népmesével szeretnénk megörvendeztetni az apróbb-nagyobb gyermekközönséget.

Bemutatóinkról, előadásainkról, turnéinkról és minden, a színházunkkal kapcsolatos hírről értesülhetnek, ha figyelemmel kísérik honlapunkat.

 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Pelsőczy László igazgató